Participatie
Met participatie bedoelen we dat de gemeente Gooise Meren samen met haar inwoners en organisaties plannen maakt en uitvoert. De gemeente vraagt dan om mee te denken en/of mee te doen. Of inwoners en organisaties vragen de gemeente om mee te doen met hun plannen. Bij participatie gaat het om samenwerken. Waarbij ook andere partijen betrokken kunnen zijn. Informatie is een belangrijke succesfactor bij participatie.
Voorbeelden van participatie zijn:
De vormen van participatie kunnen verschillen:
De volgende vragen gaan over manieren van meedoen en meedenken die meer tijd en inspanning kosten van de deelnemers, zoals een burgerberaad en een burgerbegroting.
Een burgerberaad is een gelote groep mensen die de gemeente adviseert over een onderwerp. De groep bestaat uit inwoners van verschillende leeftijden, achtergronden en uit verschillende wijken. De gemeente vraagt het burgerberaad om onafhankelijk advies. Als het advies klaar is, is ook het burgerberaad klaar en komt de groep niet meer bij elkaar.
In diverse gemeenten in Nederland is dit gedaan. Een burgerberaad is een manier om de democratie te versterken.
Wilt u vaker meedoen aan een onderzoek van de gemeente Gooise Meren? Word dan lid van ons inwonerpanel! Alle inwoners (vanaf 16 jaar) kunnen meedoen. Per keer beslist u of u mee wilt doen. Deelname is gratis, volledig anoniem en kost weinig tijd.
Als u op 'volgende' klikt komt u op de inschrijfpagina van Gooise Meren Spreekt terecht. Wilt u zich niet inschrijven, dan kunt u deze pagina sluiten.
Welkom bij deze vragenlijst over participatie!
Waar gaat het over?
Gemeente Gooise Meren vernieuwt de visie op burgerparticipatie uit 2016. Participatie gaat over meedenken en samenwerken met de gemeente. Hoe betrekt de gemeente inwoners bij haar plannen? Wat is van deze tijd? De gemeente wil op een gelijkwaardige manier samenwerken met haar inwoners. En zorgen voor betere plannen, vertrouwen in elkaar en een veilige en aantrekkelijke leefomgeving. Samen verbeteren we stap voor stap de samenwerking en bepalen we de vernieuwde participatievisie.
In 2023 hebben we bekeken hoe participatie gaat in onze gemeente. Nu bepalen we hoe we verder willen met participatie.
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Uw antwoorden worden vertrouwelijk en anoniem verwerkt door onderzoeksbureau Moventem.
Eerst krijgt u een algemene vraag. Daarna leggen we uit wat we bedoelen met participatie. Vervolgens start de inhoudelijke vragenlijst.